Opiskelijakunnilla on lukuisia perinteitä, joihin kuuluvat esimerkiksi vuosijuhlat. Opiskelijakuntien vastuulla on tehdä perinnetyötä yhteisöllisyyden ja opiskelijakulttuurin edistämiseksi.

Haalarit

Xamkin opiskelijahaalarit

Haalarit on vaate, jota opiskelijat käyttävät pääasiassa opiskelijabileissä sekä tempauksissa ja tilaisuuksissa, joissa halutaan identifioitua opiskelijoiksi. Xamkissa esimerkiksi tutorit käyttävät haalareita valintakokeissa sekä orientaatioviikolla, jotta uudet opiskelijat tunnistavat heidät. Haalareiden avulla voi suojata omia vaatteita sekä helpottaa asukokonaisuuden valintaprosessia. Haalareita ei kuitenkaan haalarivalan mukaisesti tule pestä, mutta esimerkiksi haalarit jalassa uiminen on sallittua, jos peseminen tuntuu tarpeelliselta.

Haalareita koristellaan tavallisesti kangasmerkeillä, joita voi kerätä osallistumalla tapahtumiin tai ostamalla verkosta. Jokainen voi kuitenkin käyttää mielikuvitustaan haalareidensa koristelussa ja tehdä niistä persoonalliset. Opiskelijapiireissä tunnetaan myös tapa, jossa halutaan vaihtaa osa haalarin lahkeesta seurustelukumppanin kanssa. Nykyisin haalariosia vaihdellaan myös kavereiden kesken (esim. hiha tai tasku).

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa opiskelijahaalareiden tilaamisesta vastaa kampusten paikallisyhdistykset.

Mikkelin kampus

Insinööri – Valkoinen
Metsätalousinsinööri – Vihreä
Restonomi – Violetti
Sosionomi – Turkoosi
Sairaanhoitajat – Punainen
Terveydenhoitajat – Fuksianpinkki
Tradenomi – Keltainen
Yhteisöpedagogi – Oranssi

Kouvolan kampus

Insinööri – Valkoinen
Liiketalous – Viininpunainen
Muotoilu – Musta
Sosiaali-, terveysala ja yhteisöpedagogit – Pinkki

Kotkan kampus

Insinööri – Musta-viininpunainen
Merenkulku – Musta-sininen
Sosiaali- ja terveysala – Keltainen
Tradenomi – Oliivinvihreä

Savonlinnan kampus

Fysioterapeutti – Violetti
Insinööri – Valkoinen
Jalkaterapeutti – Tummanvihreä
Liikunnanohjaajat – Neonkeltainen
Sairaanhoitaja – Punainen
Sosionomit – Turkoosi
Turvallisuusala – Keltainen-musta

Akateemiset pöytäjuhlat

Kuvituskuva vuosijuhlista

Vuosijuhlat, eli tuttavallisemmin vujut, ovat juhlia, joita opiskelijakunnat järjestävät  juhlistaakseen opiskelijakunnan vanhenemista. Vuosijuhlat ovat koko opiskeluvuoden arvokkain ja suurin juhla. Vuosijuhlat kokoaa yhteen  akateemisia arvovieraita, yhteistyökumppaneita sekä entisiä että nykyisiä opiskelijoita sekä opiskelija-aktiiveja. Vuosijuhlien aikaan kannattaa jättää tenttikirjat nurkkaan ja vaihtaa päälle juhlatamineet.  Vuosijuhliin kuuluu omat perinteensä ja etiketin sekä hyvien tapojen noudattaminen onkin tärkeää. Kannattaakin siis tutustua vuosijuhlaetikettiin ennen juhlia.

Vuosijuhlan kulku
Vuosijuhlat alkavat alkumaljan nauttimisella ja tervehdysten vastaanottamisella kaikilta halukkailta järjestöiltä, organisaatioilta tai yksityishenkilöiltä. Tervehdyksen antaaksesi sinun tulee ilmoittaa halukkuutesi ilmoittautumisen yhteydessä. Seremoniamestari ohjaa vuosijuhlien illallispaikalle.

Illallinen
Vuosijuhlien pääjuhlana pidetään illallista, johon kuuluu kolmen ruokalajin menu ja ohjelmaa. Erityisesti illallisella on syytä muistaa juhlava ja arvokas käytös, kuunnella ohjelmaa ja huomioida toiset juhlijat. Seremoniamestari ohjaa iltatilaisuuden kulkua ja pitää huolen, että juhlijat tietävät, kuinka toimia.

Jokaiselle on määritetty juhlasalissa oma istumapaikkansa ja oma paikka tulee tarkistaa pöytäkartasta ennen saliin astumista. Omasta pöydästä löytää ohjelman, menun ja lauluvihkon, joista voi seurata illan kulkua ja yhteislaulujen sanoja.

Illallisen aikana on taukoja eli konferensseja, joiden aikana voi tutustua kanssajuhlijoihin, kuvauttaa itsensä muiden juhlijoiden kanssa ja nauttia rennosti juhlatunnelmasta. Muina aikoina pöydästä ei ole sopivaa poistua.

Illan ohjelma koostuu hyvän ruuan ja juoman nauttimisen lisäksi juhlavista puheista ja seurustelusta, hauskanpitoa unohtamatta. Illan päätteeksi juhlijoilla on myös mahdollisuus vapaaseen sanaan eli puheenvuoroon, jonka voi taukojen aikana varata seremoniamestarilta. Tämän jälkeen illallispöydän illallisvierailla on mahdollisuus jatkaa iltaa ensin yksityistilaisuudessa live musiikin siivittämänä.

Jatkotilaisuudessa kravattia voi jo löysätä, korkkareilla heittää vesilintua ja nauttia illanvietosta riehakkaasti, asiallista ja kunnioittavaa käytöstä kuitenkin unohtamatta. Myös seuralaisten viihtyvyydestä tulee aina huolehtia. Jatkotilaisuuden ikäraja on 18 vuotta, illallisella ei ole ikärajaa.

Pöytätavat
Herrasmiehen käytökseen kuuluu saattaa daami pöytään ja auttaa hänet istuutumaan herrasmiehen oikealle puolelle. Pöytään saavuttaessa on tapana esittäytyä kohteliaasti pöytäseurueelleen.

Juhlan kulusta vastaa seremoniamestari, jonka noustessa ja kopauttaessa sauvaa, on juhlakansan hiljennyttävä. Pöydässä on suotavaa seurustella, mutta viereisiin pöytiin ei sovi huhuilla. Virallista ohjelmaa seurataan hiljaa ja esiintyjiin keskittyen, ja puheen tai laulun aikana ei ole sopivaa syödä tai juoda muuta kuin vettä.

Illallispöydästä ei ole hyvätapaista poistua kuin seremoniamestarin ilmoittamien taukojen aikana. Mikäli juhlijan muutoin täytyy nousta seurueesta, hänen on pahoiteltava poistumistaan, mutta vältettävä ylimääräistä juhlan häiritsemistä. Daamin noustessa pöydästä kuuluu herrasmiehen käytökseen nousta ja auttaa tuolin kanssa.

Laulujen, puheiden ja esitysten jälkeen on tapana nostaa maljaa pöytäseurueen kanssa. Skoolatessa tulee ehdottomasti katsoa silmiin. Miehet skoolaavat ensin oikealle, naiset vasemmalle, sitten toiselle puolelle ja viimeksi vastapäätä.

Pukeutuminen
Pukeutumiskoodi vuosijuhlassa on tumma puku. Naiselle tämä tarkoittaa jakkupukua, juhlavaa housupukua tai juhla- tai iltapukua. Opiskelijakuntien vuosijuhlissa on usein pukeuduttu pitkään iltapukuun.

Vuosijuhlissa voi myös käyttää akateemisiksi kunniamerkeiksi määriteltyjä nauhoja ja merkkejä. Miehet kantavat nauhaa oikealta olkapäältä alas vasemmalle. Naiset voivat kantaa nauhaa ruusukkeena puvun vasemmassa rintamuksessa, kuitenkin niin ettei nauha kosketa paljasta ihoa. Nauhoista arvokkainta tai suurinta organisaatiota edustavaa kannetaan ylimpänä. Kunniamerkkejä kannetaan ne myöntäneen tahon ohjeiden mukaan joko nauhassa tai puvun vasemmassa rintapielessä.

Sitsit eli akateeminen pöytäjuhla, on korkeakouluopiskelijoiden juhla, jossa syödään, lauletaan juomalauluja, pidetään puheita sekä seurataan ohjelmaa. Tarkoitus on tutustua uusiin ihmisiin ja opiskelijakulttuuriin. Sitseillä on yleensä jokin aihe tai teema, jonka mukaan tulee pukeutua. Haalarit ovat myös hyvä vaihtoehto. Sitsien vetäjinä toimivat ”toastmasterit”, jotka ohjaavat sitseilijät juhlan läpi. Sitseillä on olemassa omia sääntöjä ja toimintatapoja esim. maljan kohotukselle sekä puheenvuoron pyytämiselle. Säännöt kerrotaan yleensä sitsikutsussa. Sitseillä tarjoillaan usein myös ruokaa.

Juhlijoille on yleensä nimikoitu istumapaikat valmiiksi pöydistä. Tällöin vieraat pyritään sijoittamaan istumaan vuorotellen siten, että sitsaajan vierustoverit ja vastapäätä istuva ovat vastakkaista sukupuolta. Seuralaiset ovat normaalin etiketin mukaan vierekkäin tai vastakkain.

Tapahtumat

Hallituskadun Approt

Fuksiaiset ovat ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoille järjestettävä tapahtuma. Fuksiaisissa on aina jokin teema, jonka mukaan fuksien toivotaan pukeutuvan. Fuksiaisissa fuksit kiertävät pienissä ryhmissä pitkin kaupunkia ja suorittavat matkalla rasteja.  Fuksiaiset järjestetään kampuskaupungin keskustassa ja illan päätteksi järjestetään usein myös jatkot.

Rastikierros kierretään omassa ryhmässä rastikarttaa käyttäen. Rastien määrä riippuu tapahtuman koosta. Rasteja pitävät usein tutorit, erilaiset yhteistyökumppanit sekä Xamkissa toimivat yhdistykset. Rasteilla suoritetaan erilaisia tehtäviä, joista saa pisteitä.  Pisteiden määräytymisessä ei välttämättä ole aina logiikkaa, mutta rastinpitäjiä on ohjeistettu pisteyttämään hyvää ryhmähenkeä huokuvat opiskelijaryhmät antoisasti. Rastinpitäjiä on usein myös mahdollista lahjoa lisäpisteiden toivossa.

Hallituskadun Appro on keväisin järjestettävä ja Mikkelin keskustaan sijoittuva opiskelijoiden baarikierros. Approjen ideana on kiertää rastipaikkoja yksin tai porukassa – leimoja tai muita suoritusmerkintöjä keräten. Approjen tavoitteena on kiertää hallituskadun lähiympäristössä sijaitsevia, ennalta määrättyjä anniskeluravintoloita nauttien niissä määrätty alkoholijuoma, vesi/muu alkoholiton virvoke tai ruoka-annos. Jokaista ostettua juomaa tai ruokaa vastaan osallistuja saa suoritusleiman tarkoitusta varten painettuun ”Appropassiin”, jonka perusteella hänelle myönnetään osallistumisesta haalarimerkki.

Hallituskadun Approt poikkeavat muista Approista siten, että Approjen rastipaikoista löytyy usein myös tehtävärasti, jonka suorittamalla on mahdollista saada suoritusleima Appropassiin. Yhdestä rastipaikasta on mahdollista saada vain yksi leima, joten suorittaja voi päättää haluaako hän suorittaa tehtävän vai nauttia anniskeluravintolan antimista.

Saaga on opiskelijakunta Kaakon järjestämä opiskelijaristeily jonka visio on tuoda ihmiset yhteen pitämään hauskaa ja tutustumaan toisiinsa. Risteily lähtee Helsingin satamasta ja kyyditykset satamaan järjestetään jokaisesta kampuskaupungista. Laivalla järjestetään erilaisia aktiviteetteja ja tehtäviä sekä kannustetaan tutustumaan muiden kampuskaupunkien opiskelijoihin. Risteily on perinteisesti järjestetty syksyisin. Ensimmäinen Saaga risteily järjesttiin vuonna 2019.

Haalarikaste on fuksien oma tilaisuus, jossa uudet haalareiden omistajat ”siunataan” osaksi Xamkin haalariperhettä.  Kasteessa jokainen koulutusala siunataan asiaan kuuluvalla tavalla sekä he vannovat haalarivalan.

Haalarikaste alkaa aikaisemmin fukseille jonka jälkeen iltaa jatketaan ennalta sovitussa jatkopaikassa. Jatkoille ovat tervetulleita myös kaikki vanhemmat opiskelijat.