Korkeakoulun päätös luopua omista autoista vaikuttaa merkittävästi paitsi opiskelijoiden opintoihin liittyvään liikkumiseen, myös opiskelijatoimintaan, tutorointiin ja opiskelijayhdistysten sekä opiskelijakunnan toimintaan. Korkeakoulun toimiessa neljällä eri paikkakunnalla autojen poistaminen korostaa alueellisen saavutettavuuden ongelmia heikentäen samalla mahdollisuuksia opiskelijoiden yhteisöllisyyden ja yhdenvertaisuuden edistämiseen.
Vaikutukset opiskelijoiden yhdenvertaisuuteen ja saavutettavuuteen
Neljällä eri paikkakunnalla toimiminen tuo jo itsessään haasteita yhdenvertaisuuden ylläpitämiseen. Autoista luopuminen lisää paikkakuntien välisten erojen vaikutuksia. Opiskelijat voivat jäädä heikompaan asemaan, jos opintoihin liittyviä matkoja, kuten harjoitteluja tai vierailuja, ei voida toteuttaa kohtuullisilla kustannuksilla tai aikatauluilla. Tämä voi pahimmillaan heijastua opiskelijoiden motivaation ja opintojen edistymisen heikkenemisenä. Autoja on käytetty muun muassa opintomatkojen sekä työelämäprojektien toteuttamiseen toisille paikkakunnille. Mikäli autot eivät ole enää käytettävissä, vaarantuu näiden matkojen tekeminen. Tällä tulee olemaan vaikutuksia opiskelijoiden ammatilliseen kehitykseen ja koulutuksen laatuun. Esimerkiksi Xamkin opiskelijayrittäjyysyhteisö Patterin ES:n jäsenistä huomattava osa on kansainvälisiä opiskelijoita. Heille ensimmäinen yhteisöllisyyden tunne muodostuu nimenomaan koulussa, jossa he tutustuvat toisiinsa ja muihin opiskelijoihin, Patterin ES:n kampusrajojen ylittävän toiminnan kautta. Kansainväliset opiskelijat ovat tärkeä osa Suomen tulevaisuutta. Heidän integroituessaan yhteiskuntaamme he myös työllistyvät Suomeen. Yhteisötoiminnan hiipuessa koulumaailmasta näin ei kuitenkaan tapahdu.
Tutorointi
Tutoreilla on erityisesti opintojen alkuvaiheessa keskeinen rooli uusien opiskelijoiden ohjauksessa ja tukemisessa. Tutorit ovat aloittavan opiskelijan tuki ja turva. He ryhmäyttävät ja avustavat uusia opiskelijoita luoden yhteisöllisyyttä ja yhteishenkeä. Korkeakoulun toimiessa usealla paikkakunnilla tutorit joutuvat usein liikkumaan kaupunkien sisäisesti ja jopa kampuspaikkakuntien välillä järjestääkseen orientaatiotapahtumia sekä muita opiskelijoiden perehdyttämiseen liittyviä aktiviteetteja.
Ilman korkeakoulun tarjoamia autoja nämä siirtymät vaikeutuvat merkittävästi. Joukkoliikenne ei kaikilla paikkakunnilla tarjoa riittäviä yhteyksiä, ja omakustanteinen liikkuminen voi olla tutoreille taloudellisesti mahdotonta. Tämä saattaa johtaa siihen, että tutorointi kärsii ja opiskelijoiden alkuvaiheen tuki heikkenee.
Opiskelijakunta ja yhdistykset
Opiskelijakunta ja opiskelijayhdistykset toimivat opiskelijoiden edunvalvojina ja yhteisöllisyyden rakentajina. Toiminta neljällä eri paikkakunnalla edellyttää jatkuvaa liikkumista erilaisiin tapaamisiin, tapahtumiin ja koulutuksiin. Julkisilla kulkuvälineillä matkustusajat pitenevät. Tämä vähentää käytettävissä olevaa aikaa ja hankaloittaa yhden päivän mittaisten vierailujen tekemistä.
Korkeakoulun autojen puuttuminen kasvattaa toimijoiden matkakustannuksia ja vaikeuttaa erityisesti pienempien yhdistysten toimintaa, jotka käyttävät autoja opiskelijakulttuurin ylläpitämiseen järjestämällä tapahtumia läpi vuoden. Yhdistysten ja opiskelijakunnan aktiivien vapaaehtoistyö perustuu rajallisiin resursseihin, eikä ylimääräisiä matkakuluja voida kompensoida. Tämä voi vähentää opiskelijatoiminnan monipuolisuutta ja saatavuutta eri kampuksilla.
Yhteenveto
Xamkin päätös luopua omista autoista vaikuttaa laajasti opiskelijoihin, tutoreihin, opiskelijakuntaan sekä opiskelijayhdistyksiin. Ilman vaihtoehtoisia ratkaisuja päätös vaarantaa opiskelijoiden yhdenvertaisuuden, heikentää opiskelijatoimintaa sekä lisää liikkumiseen liittyviä taloudellisia ja ajallisia haasteita.
Korkeakoulun autoista luopuminen on merkittävä muutos, joka edellyttää huolellista suunnittelua ja vaihtoehtoisten liikkumisratkaisujen kehittämistä. Ilman näitä toimia päätös voi lisätä opiskelijoiden stressiä ja kampusten välisen liikkumisen kustannuksia. Toivomme, että korkeakoulu ottaa opiskelijoiden huolet vakavasti ja ryhtyy viipymättä toimiin tilanteen parantamiseksi opiskelijoiden ja henkilökunnan kampusten välisen liikkuvuuden turvaamiseksi kartoittamalla esimerkiksi korkeakoulun tarjoamien sarjalippujen mahdollisuutta. Opiskelijoiden liikkumisen turvaaminen on välttämätöntä sekä yhdenvertaisuuden että opintojen sujuvuuden kannalta.
Opiskelijoiden ja opiskelijatoimijoiden liikkuminen on paitsi tärkeä osa opintoja, myös keskeinen edellytys yhteisöllisyyden ja opiskelijakulttuurin ylläpitämiselle.
Opiskelijakunta Kaakko
Hallituksen puheenjohtaja
Nelli-Noora Kortelainen
Hallituksen 1. varapuheenjohtaja
Laura Laakso
Patteri ES
Hallituksen puheenjohtaja
Mikko Vihanto