Kaakon edustajistovaalien äänestysaktiivisuus on viime vuosina pyörinyt 15 prosentin kieppeillä. Viime vuonna 4034 äänioikeutetusta 640 käytti ääntään. Äänestäminen on helppoa ja nopeaa, ja se tapahtuu sähköpostiin tulleen äänestyslinkin kautta. Noin 85 prosenttia käsittävän niin sanottujen ”nukkuvien äänestäjien” äänillä olisi suuri merkitys, joskin on ymmärrettävää, ettei meistä jokainen välttämättä löydä luottamusta herättävää, varteenotettavaa ehdokasta.
Tämä on itselleni ensimmäinen kerta, kun olen ehdolla. On ollut ilahduttavaa huomata, kuinka ehdokkaat eri vaaliliitoista auttavat toinen toistaan, esimerkiksi järjestämällä yhteiskuljetuksia kampuskaupunkien välillä vaalitoreille päästäkseen. Kampanja-aikaan on mahtunut myös huonoja asioita, ja ilmeisesti tuntemattomaksi jäänyt taho on sabotoinut toisen vaaliliiton kampanjointia heidän jakotavaraansa turmellen taikka varastaen. Kaiken kaikkiaan kokemukseni kampanjoinnista on ollut positiivinen, ja olen nauttinut tästä projektista, kun olen päässyt hyödyntämään omia vahvuuksiani vaaliliiton asiamiehenä. Yhteistyökumppanien haaliminen on yhtäältä ollut työlästä, mutta toisaalta antoisaa.
Itse lähdin ehdolle, sillä minua ärsytti kuinka kaikki deadlinet eivät näy Learnin kalenterissa, vaikka kuvittelisin, että ne sinne varmaankin helposti näkymään saisi. Jonkin palautuksen määräpäivä tuli vastaan, asian ilmeten ensihoitajaopiskelijaryhmämme WhatsApp-keskustelusta, ja se ärsytti, etten ollut asiaan varautunut, kun olin liikaa luottanut siihen, että eri opintojaksojen lehtoreilla olisi keskenään yhteneväiset tavat käyttää oppimisalustoja.
Toinen asia, johon mahdollisuuksien mukaan toivoisin opiskelijakunta Kaakon edustajistossa voivani vaikuttaa, on se, että Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS:n Self-verkkopalvelun chatissa läpipääsy vaikuttaa oman sekä tuttavieni kokemuksen mukaan olevan melko mahdotonta. Tilanne on ilmeisesti pysynyt samana siitä lähtien kun ammattikorkeakoulut liittyivät YTHS:n alaisuuteen, ja uskoakseni pandemia pahensi tilannetta ainakin hetkellisesti. Olisin eräänä aamupäivänä uusinut erään nenäsumutereseptini, mutta koko chatin aukioloajan Self-järjestelmä herjasi siitä, kuinka palvelu on ruuhkautunut. Opiskelijoiden terveydenhuollossa olisi siis edelleen parannettavaa.
Lopuksi haluaisin tarttua opiskelijoiden palkattomien harjoittelujen määrään. Opiskelijat ovat tyypillisesti taloudellisesti ahtaalla, eikä tilannetta helpota se, että ammattikorkeakoulujen harjoittelut ovat tyypillisesti palkattomia. XAMK toteuttaa lukuvuonna 2023–2024 mielenkiintoiselta kuulostavaa pilottihanketta, jossa kansainvälisten opiskelijoiden harjoittelujen palkkakustannuksia voidaan oppilaitoksemme puolesta korvata harjoitteluorganisaatiolle. Olisi kuitenkin hienoa, jos opiskelijoiden taloudelliseen ahdinkoon kiinnitettäisiin huomiota laajemminkin.
Vaikka olenkin henkilökohtaiseksi vaaliteemakseni ilmoittanut sen, että olen hyvinvointialojen äänitorvi Kotkasta, toivon saavuttavani myös muiden kuin esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden huomion. Hyvinvointi kuuluu meille kaikille, ja vaaliliitto Kotkan Opiskelijoiden kantavia teemoja ovat opiskelijahyvinvointi ja opiskelijoiden oikeudet.
”Kuvassa minä ja kummityttöni kana; kuva ei liity juuri mitenkään mihinkään. Kanan nimi on Valo – valoisaa marraskuuta kaikille!”
-John
Kirjoittaja on opiskelijakunnan edustajistovaaliehdokas ja ensihoitajaopiskelija Kotkasta. Edustajistovaalien äänestys järjestetään sähköisesti 30.10.-8.11. Julkaisemme ehdokkaiden kirjoituksia nettisivuillamme kampanja-aikana loka-marraskuussa. Kaikki ehdokkaamme löydät täältä Edustajistovaaliehdokkaat 2023 – Opiskelijakunta Kaakko .