Opiskelijoilla on oma roolinsa ammattikorkeakoulussa vaikuttamisessa. Mielipiteillä on enemmän vaikutusta päättävissä pöydissä kuin kampusten käytävillä. Xamkin päätöksenteossa opiskelijoita edustavat opiskelijaedustajat. Opiskelijaedustajana pääset vaikuttamaan siellä, missä päätöksiä tehdään. 

Opiskelijaedustajat ovat Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun opiskelijoita sekä toimielimensä täysivaltaisia jäseniä. Opiskelijaedustajat osallistuvat kokouksiin ja ilmaisevat siellä opiskelijoiden mielipiteitä käsiteltäviin asioihin sekä ottavat kantaa asioihin opiskelijanäkökulmasta. 

Opiskelijaedustajat valvovat, että opiskelijoita koskevissa asioissa opiskelijoiden ääni kuuluu. Kenestä tahansa voi tulla opiskelijaedustaja – sinustakin! 

Lue lisää opiskelijaedustajista ja hakuprosessista nettisivuiltamme. 

 

Kelpoisuusvaatimukset 

  • Hakukelpoisia ovat kaikki Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa tutkintoon johtavassa koulutuksessa olevat sekä läsnä olevaksi ilmoittautuneet opiskelijat. Haettavissa olevat tehtävät vaativat sujuvaa suomen kielen taitoa. 
  • Opiskelijaedustajan tulee olla hakukelpoinen koko toimikautensa ajan, eikä tehtävään tule tietoisesti valita henkilöä, jonka tiedetään menettävän kelpoisuutensa toimikautensa aikana. 
  • Ammattikorkeakouluun päätoimisessa työsuhteessa olevat henkilöt eivät ole kelpoisia opiskelijaedustajiksi.  
  • Tehtävää haetaan sähköisellä hakulomakkeella. Hakemus tulee täyttää hakuajan puitteissa. 

 

Hakuaika ja hakeminen 

Haku avautuu 2.10.2024 klo 8:00 ja päättyy 16.10.2024 klo 16:00. Päätökset valittavista edustajista tehdään edustajiston kokouksessa 17.10.2024. 

Tehtävää haetaan sähköisellä hakulomakkeella

 

Opiskelijaedustajien hausta ja valinnasta 

Ammattikorkeakoulun hallinnon opiskelijaedustajien hausta ja valinnasta Kaakossa säädetään erityisesti ohjesäännössä opiskelijaedustajan valinnasta. 

 

Lokakuussa 2024 haettavissa olevat tehtävät:

Xamk Oy:n hallitus  

1 varsinainen edustaja 
Toimikausi: 2025–2026 (2 vuotta) 

Osakeyhtiön hallitus on ammattikorkeakoulun korkeimmalla tasolla toimiva hallintoelin. Hallitus linjaa ammattikorkeakoulun toimintaa. 

Xamkin hallitukseen kuuluu kahdeksan (8) hallituksen jäsentä. Hallituksen jäsenet koostuvat opiskelijoiden valitsemasta jäsenestä, henkilökunnan valitsemasta jäsenestä sekä omistajakaupunkien valitsimista jäsenistä. Opiskelijaedustaja on täysimääräinen hallituksen jäsen, joka omistaa samat oikeudet sekä velvollisuudet, kuin muutkin hallituksen jäsenet. 

Hallituksen tehtävänä on päättää toiminnan ja talouden keskeisistä tavoitteista sekä ammattikorkeakoulun koulutuksista ja valittavien opiskelijoiden määrästä. Lisäksi hallitus valitsee ammattikorkeakoulun rehtorin. 

Opiskelijoiden valitsemana edustajana hallituksen jäsen voi esimerkiksi tuoda päätöksentekoon mukaan opiskelijanäkökulmaa ja nostaa keskusteluun opiskelijoille merkityksellisiä asioita. 

Tehtävässä pärjääminen vaatii hyvää ymmärrystä ammattikorkeakoulun toiminnasta, paneutumista hallituksen kokouksissa käsiteltäviin materiaaleihin ja hyvää aloitteellisuutta. 

YTHS itäisen alueen johtokunta 

1 varsinainen edustaja
Toimikausi: 2025–2026 (2 vuotta)

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön johtosäännön mukaan jokaisella säätiön palvelualueella on säätiön hallituksen nimeämä johtokunta. Säätiön hallitus nimeää alueiden johtokunnat kahdeksi kalenterivuodeksi kerrallaan. Johtokunta ei tee päätöksiä, vaan se on sidosryhmien ja YTHS:n välinen yhteydenpitoon ja tiedonvaihtoon tarkoitettu toimielin. Johtokunnan tehtävänä on seurata alueen toimintaa ja toimintaympäristön muutoksia sekä alueella tehtävää opiskeluyhteisötyötä ja terveyden edistämistoimintaa.

Johtokunta käsittelee alueeseen kuuluvien palvelupisteiden vähentämisen ja lisäyksen sekä muut sellaiset asiat, jotka vaikuttavat oleellisesti alueen toimintaan.

Johtokunnalla on oikeus tehdä aloitteita ja viedä asioita YTHS:n hallituksen käsiteltäväksi. Johtokunta ei kanna taloudellista vastuuta. Johtokunnan jäsenellä on oikeus tuoda johtokunnan kuultavaksi palvelualueeseen liittyviä asioita.

Johtokuntaan kuuluvat puheenjohtaja, varapuheenjohtaja sekä 6–8 muuta jäsentä. Jäsenistä kahdesta neljään edustavat toimialueen opiskelijakuntia ja ylioppilaskuntia.

Tutkintolautakunta 

2 varsinainen edustajaa 
2 henkilökohtaista varaedustajaa 
Toimikausi: 2025–2026 (2 vuotta) 

Ammattikorkeakoulussa on opintosuoritusten oikaisupyyntöihin liittyvää käsittelyä varten ammattikorkeakoulun hallituksen nimeämä tutkintolautakunta. 

Tutkintolautakuntaan kuuluu puheenjohtaja ja muita jäseniä, joilla kaikilla on henkilökohtainen varajäsen. Tutkintolautakunnan puheenjohtajan ja hänen varajäsenensä tulee olla yliopettaja tai lehtori. Tutkintolautakunnan muina jäseninä on ammattikorkeakoulun opettajia sekä tutkintoon johtavassa koulutuksessa olevia opiskelijoita. 

Opiskelijaedustajan tehtävä lautakunnassa on toimia objektiivisena jäsenenä ja yhdessä lautakunnan muiden jäsenten kanssa ratkoa tutkintolautakunnalle tulevia esimerkiksi opiskelijavalintaa, valintakoemenettelyjä ja opinnäytetöiden ja opintosuoritusten arviointia koskevia oikaisuvaatimuksia.  

Lautakunta nojaa päätöksenteossaan Xamkin johtosääntöön, tutkintosääntöön sekä ammattikorkeakouluja koskevaan lainsäädäntöön. Kokousten materiaaleihin tulee paneutua huolella ennakkoon, ja lautakunnassa käsiteltävät asiat ovat salassa pidettäviä. 

MOAS Oy:n hallitus 

1 varsinainen edustaja 
Toimikausi: 2025 (1 vuosi) 

Mikkelin opiskelija-asunnot Oy vastaa Mikkelin kaupungin opiskelija- asuntotarjonnasta.  

MOASin hallituksen opiskelijaedustajana pääset tutustumaan opiskelija- asumisen ilmiöihin ja päätöksentekoon. MOAS kokee vuoden 2025 alussa muutoksen, kun yhtiö fuusioituu Mikalon kanssa uudeksi yhtiöksi. 

 

Lisätietoja haettavista tehtävistä: 

Nelli-Noora Kortelainen 
Hallituksen puheenjohtaja 
nelli-noora.kortelainen(a)opiskelijakuntakaakko.fi  
044 540 4547 

Sauli Sarjus 
Toiminnanjohtaja 
sauli.sarjus(a)opiskelijakuntakaakko.fi 
050 592 7482