Minustako opiskelijaedustaja?
Kuka tahansa Xamkin opiskelija voi hakea opiskelijaedustajaksi, eikä opiskelijaedustajan tehtävään ei ole erityisiä pätevyysvaatimuksia. Mikäli vastaat alla oleviin väittämiin ”kyllä”, haluamme Sinut opiskelijaedustajaksi!
Haluan vaikuttaa opiskeluun Xamkissa
Haluan oppia ja kehittää kokous- ja neuvottelutaitojani
Olen läsnäolevaksi ilmoittautunut Xamkin opiskelija
Toimielimet/työryhmät
Xamk Oy hallitus
Osakeyhtiön hallitus on ammattikorkeakoulun korkeimmalla tasolla toimiva hallintoelin. Hallitus linjaa ammattikorkeakoulun toimintaa.
Xamkin hallitukseen kuuluu kahdeksan (8) hallituksen jäsentä. Hallituksen jäsenet koostuvat opiskelijoiden valitsemasta jäsenestä, henkilökunnan valitsemasta jäsenestä sekä omistajakaupunkien valitsimista jäsenistä. Opiskelijaedustaja on täysimääräinen hallituksen jäsen, joka omistaa samat oikeudet sekä velvollisuudet, kuin muutkin hallituksen jäsenet.
Hallituksen tehtävänä on päättää toiminnan ja talouden keskeisistä tavoitteista sekä ammattikorkeakoulun koulutuksista ja valittavien opiskelijoiden määrästä. Lisäksi hallitus valitsee ammattikorkeakoulun rehtorin.
Tutkintolautakunta
Ammattikorkeakoulussa on opintosuoritusten oikaisupyyntöihin liittyvää käsittelyä varten ammattikorkeakoulun hallituksen nimeämä tutkintolautakunta.
Tutkintolautakuntaan kuuluu puheenjohtaja ja muita jäseniä, joilla kaikilla on henkilökohtainen varajäsen. Tutkintolautakunnan puheenjohtajan ja hänen varajäsenensä tulee olla yliopettaja tai lehtori. Tutkintolautakunnan muina jäseninä on ammattikorkeakoulun opettajia sekä tutkintoon johtavassa koulutuksessa olevia opiskelijoita.
Muut opiskelijaedustukset ja työryhmät
Opiskelijaedustajia toimii kaikilla ammattikorkeakoulun tasoilla aina virallisista ja lakisääteisistä toimielimistä väliaikaisiin työryhmiin.
YTHS-valtuuskunta
YTHS:n valtuuskunta käsittelee vuosittain YTHS:n talousarvion ja toimintasuunnitelman sekä tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen. Lisäksi valtuuskunta valitsee hallituksen puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja muut hallituksen jäsenet. Valtuuskunta hyväksyy tarvittaessa esimerkiksi muutokset säätiön säännöissä.
YTHS:n valtuuskunta kokoontuu kahdesti vuodessa, kevätkokoukseen toukokuun loppuun mennessä ja syyskokoukseen joulukuun loppuun mennessä. Kevätkokouksessa esitellään esimerkiksi säätiön toimintakertomus ja tilinpäätös.
Johtoryhmät
TKI-johtoryhmä
TKI-johtoryhmä vastaa kansainvälisten projektisuunnitelmien arvioinnista ja valmisteluluvista, rahoittajille lähetettävien hankkeiden hyväksymispäätöksistä sekä muista TKI-toiminnan linjaus-, kehittämis- ja seurantatehtävistä. TKI-johtoryhmän puheenjohtajana toimii kehitysjohtaja. Johtoryhmän kokoonpanoon kuuluu yksi opiskelijakunnan valitsema opiskelijajäsen ja hänen henkilökohtainen varajäsenensä.
Opetuksen johtoryhmä
Opetuksen johtoryhmän tehtävänä on opetustoiminnan yhteisten prosessien kehittäminen, suunnittelu ja ohjaus. Työskentelyssä kiinnitetään erityisesti huomiota tuloksellisuuden parantamiseen, prosessien ja vuosisuunnittelun sujuvoittamiseen ja laatuun sekä selkeiden ohjeiden laadintaan. Lisäksi johtoryhmä päättää lukuvuosien aikatauluista. Opetuksen johtoryhmän puheenjohtajana toimii vararehtori. Johtoryhmän kokoonpanoon kuuluu yksi opiskelijakunnan valitsema opiskelijajäsen ja hänen henkilökohtainen varajäsenensä.
Avoimet paikat
Etsimme ympäri vuoden opiskelijaedustajia erilaisiin työryhmiin. Ajantasaisen tiedon avoimista hauista löydät tältä sivulta. Pysy siis kuulolla ja hae avoimiin opiskelijaedustajan tehtäviin alta olevasta valikosta.
Avoimet haut:
Tehtävään valitaan yksi (1) varsinainen edustaja.
Toimikausi 2025-2026, 2 vuotta.
Tehtävään valitaan yksi (1) varsinainen edustaja.
Toimikausi 2025-2026, 2 vuotta.
Tehtävään valitaan kaksi (2) varsinaista edustajaa sekä kaksi (2) varaedustajaa.
Toimikausi 2025-2026, 2 vuotta.
Tehtävään valitaan yksi (1) varsinainen edustaja.
Toimikausi 2025, 1 vuosi.
Usein kysyttyä
Opiskelijaedustaja toimii opiskelijoiden sanansaattajana ammattikorkeakoulun hallinnossa ja vaikuttaa Xamkin päätöksentekoon. Opiskelijaedustajat voivat esimerkiksi vaikuttaa siihen, että millaista opetusta järjestetään tai että minkälaista ruokaa opiskelijaravintoloissa on tarjolla.
Opiskelijaedustajan tehtävässä oppii monia hyödyllisiä taitoja. Opit muun muassa kokouskäytänteitä, ryhmätyöskentelyä. Tämän lisäksi saat uusia verkostoja korkeakoulun sisältä.
Opiskelijaedustajana toimimisesta myönnetään myös opintopisteitä. Yksittäisistä opiskelijaedustajatehtävistä maksetaan erillinen kokouspalkkio.
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun hallinnon opiskelijaedustajien hausta ja valinnasta säädetään ohjesäännöllä opiskelijaedustajan valinnasta
Valinnat tehdään hakemusten perusteella. Opiskelijaedustajan valintaan vaikuttavat hakemuksen lisäksi muut tekijät, kuten kokemus vastaavista tehtävistä sekä motivaatio. Päätöksen valinnoista tekee joko hallitus tai edustajisto.
Odotamme opiskelijaedustajalta, että hän osallistuu toimielimensä kokouksiin. Kokoukset kestävät yleensä 1-2 tuntia. Kokouksen lisäksi opiskelijaedustajan tulisi perehtyä annettuun kokousmateriaaliin ennen kokousta. Kokouksien määrä riippuu toimielimestä, jotkin toimielimet kokoontuvat parin viikon välein, kun taas toiset muutaman kerran lukuvuoden aikana.
Opiskelijaedustajaksi voi hakea kuka tahansa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa läsnäolevaksi ilmoittautunut opiskelija. Opiskelijaedustajan tehtävään ei ole erillisiä pätevyysvaatimuksia, eikä valituksi tuleminen edellytä opiskelija-aktiivi taustaa. Tärkein opiskelijaedustajan kriteeri on motivaatio. Myös ensimmäisen vuoden opiskelijat voivat hakea opiskelijaedustajiksi.
Miten opiskelijaedustajana voi vaikuttaa?
Ennen kokousta
Vaikuttamisen ydin on valmistautumisessa, joten valmistauduthan hyvin. Kokouksen esityslistaan ja sen liitteisiin kannattaa tutustua mahdollisimman pian niiden vastaanottamisen jälkeen. Tällöin ehdit pyytää lisätietoa esittelijältä, tai olla yhteydessä toimielimen muihin jäseniin. Ennen kokousta on hyvä keskustella muiden opiskelijaedustajien, tai toimielimen muiden jäsenien kanssa mielipiteistä ja mahdollisista muutosesityksistä. Tarvittaessa opiskelijaedustaja voi tiedustella opiskelijakunnalta lisää tietoa, tai vinkkejä käsiteltävään aiheeseen.
Kokouksessa
Kokoukset järjestetään keskustelua ja ajatustenvaihtoa varten, joten myös opiskelijaedustajan kannattaa osallistua rohkeasti käytäviin keskusteluihin. Opiskelijoiden näkökulmalla on erittäin suuri merkitys, ja usein sitä myös pyydetään erikseen. Onnistuneen puheenvuoron takaamiseksi on suositeltavaa hieman suunnitella puheenvuoron rakennetta.
Esityslistalle merkitään usein keskusteluasioita sekä päätösasioita. Keskusteluasioista ei tehdä varsinaista päätöstä, vaan suurin osa ajasta käytetään siitä keskusteluun. Niin keskusteluasioissa, kuin päätösasioissakin kannattaa tuoda esiin opiskelijoiden näkökulmaa.
Kokouksen jälkeen
Kokouksen jälkeen on hyvä viestiä kokouksen tuloksista, tällöin myös muut pysyvät perillä päätetyistä asioista.
On myös suositeltavaa kerätä mielipiteitä ja osoittaa täten opiskelijaedustajien aktiivisuutta. Näkyvä vaikuttaminen herättää muiden opiskelijoiden kiinnostuksen vaikuttamisesta ja helpottaa uusien opiskelijaedustajien lyötämistä.