Vetoomus Mikkelin kampuksen kuntosalin säilyttämiseksi

28.08.2019 | Elina Ylönen

Opiskelijakunnan tietoon on kantautunut huhua, että Mikkelin kampuksen U-rakennuksen kuntosalin toiminta oltaisiin lakkauttamassa vuodenvaihteessa. Tieto on valitettavasti levinnyt jo opiskelijoille, jotka ovat hyvin huolissaan kuntosalin jatkosta, huolissaan olemme myös me opiskelijakunnan sekä opiskelijayhdistysten luottamustoimijat.


Mikkelin kampuksen liikuntapalveluita, etenkin kuntosalia käytetään paljon ja siitä pidetään. Olisi sääli, jos tämä vietäisiin meiltä pois. Mikkelissä me opiskelijat maksamme kuntosalin käytöstä ja siitä huolimatta kuntosalimme on jatkuvasti lakkautusuhan alla. Uskomme, että kampuksen maine heikkenisi todella paljon, jos opiskelijoille tarjottavat liikuntamahdollisuudet lakkautetaan kampukselta.


Koulun tarjoamien liikuntapalveluiden siirtyminen esim. Saimaa Stadiumille ei tue opiskelijoiden liikkumista ja yleistä hyvinvoinnin ylläpitämistä arjessa. Kalevankankaalle on monella opiskelijalla pitkä matka, eikä Saimaa Stadiumin kuntosalille mahdu yhtä paljon opiskelijoita kuin kampuksella olevalle salille. Nykyisellään tarjottavat palvelut ovat helposti lähestyttäviä, opiskelijat hyödyntävät esimerkiksi kuntosalia keskellä päivää, jos lukujärjestyksessä on tyhjää luentojen välillä, iltapäivällä luentojen jälkeen monet menevät salille sekä osallistuvat ryhmäliikuntatunneille, jotka ovat myös näppärästi kampuksella.


Monet opiskelijat käyvät kampuksella myös vapaa-ajallaan tekemässä opinnäytetyötä ja muita tehtäviä, koska kampuksella pystyy samalla myös syömään edullisesti sekä liikkumaan. Jos nämä palvelut poistuvat kampukseltamme tai tarjonta pienenee, on todennäköistä, että opiskelijat siirtyvät käyttämään kaupungin muita kuntosalipalveluita, jolloin kampuksemme vetovoimaisuus laskee.


Lisäksi kuntosalin lakkauttaminen vaikuttaa opiskelijoiden toimeentuloon huomattavasti. Opiskelijoiden taloudellinen tilanne on heikentynyt viimevuosien aikana, eikä tasokorotusta ole vieläkään luvassa. Kampuksen edullinen kuntosali antaa mahdollisuuden kuntosalilla käymiseen ja ryhmäliikuntaan myös heikommin toimeentuleville, harvalla opiskelijalla on varaa 20-50€/kk maksavaan kuntosaliin. Kuntosalien korkeat hinnat eivät kannusta liikkumaan matalalla kynnyksellä ja aktiivi käyttäjät saavat ison loven lompakkoonsa, jos joutuvat kaupungin muiden kuntosalien käyttäjiksi.


Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun nettisivuilla sanotaan seuraavasti: “Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa tuetaan opiskelijoiden hyvinvointia ja sen kehittämistä monin eri tavoin ja palveluin. Korkeakoulussamme toimitaan siten, että voit tuntea kuuluvasi opiskeluyhteisöön.” Liikuntapalveluiden tarjoaminen opiskelijoille on erittäin tärkeä osa opiskelijoiden hyvinvointia ja palveluiden poistaminen sekä heikentäminen on kaikkea muuta kuin opiskelijoiden edun mukaista tai meidän hyvinvointimme kehittämistä.


Nyyti Ry muistuttaa, että liikunta tekee hyvää mielelle ja auttaa purkamaan stressiä. Liikkuminen tehostaa opiskelua, virkistää mieltä ja parantaa keskittymiskykyä. Säännöllinen liikunta parantaa myös oppimista ja muistia sekä lisää kehon vastustuskykyä. Liikunnan tuottama hyvä olo perustuu aivojen tuottamiin hyvän olon hormoneihin eli endorfiineihin ja enkefaliineihin, jotka estävät esimerkiksi kipuärsykkeiden kulkua ja lisäävät hyvänolon tunnetta.


Korkeakoululiikunnan valtakunnallisten suositusten mukaan “Korkeakoululiikunnalle on käytössä vähintään yksi liikuntatila (=laskennallisesti 60h liikuntatiloja/vko tarkoituksenmukaiseen aikaan) / 1000 opiskelijaa. Korkeakoululla on käytössään vähintään ns. perusliikuntatilat (esim. kunto-, jumppa- ja palloilusalit). Korkeakoulu kehittää lisäksi ulkoliikuntatiloja (esim. ulkokuntosalilaitteet).” (OLL, 2018)


Mikkelin kampuksella on korkeakoulun nettisivujen mukaan opiskelijoita 3900, suosituksia emme täytä edes nykyisillä palveluilla, saati jos palveluita vielä heikennetään näyttää tilanne todella heikolta.
Kuntosali on osa kampustamme ja osaltansa sen ansiosta meidän opiskelijayhteisömme on Mikkelissä hyvin tiivis, kuntosali on tärkeä meille kaikille ja toivomme teidän ymmärtävän kuinka merkittävää haittaa kuntosalin lakkauttaminen aiheuttaisi opiskelijoiden viihtyvyydelle sekä korkeakoulun vetovoimalle.


Mikkelissä 28.8.2019
Iida Pilli-Sihvola

Hallituksen 1. varapuheenjohtaja, Mikkelin kampus

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Kaakko


Anniina Holopainen

Puheenjohtaja

Mikkelin restonomiopiskelijat – Mikro ry


Riku Mäensivu

Puheenjohtaja

Mikkelin Insinööriopiskelijat MIO ry


Veera Kallio

Puheenjohtaja

Mikkelin Tradenomiopiskelijat ry


Jemina Liukkonen

Puheenjohtaja

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Mikkelin kampuksen Yhteisöpedagogi- sekä Sosiaali- ja Terveysalojen opiskelijoiden yhdistys Sokka ry


Vilma Tiainen

Puheenjohtaja

Mikkelin metsätalousinsinööriopiskelijat ry

Näytä lisää artikkeileita

arrow_drop_down instagram facebook-f twitter